Uskršnja poruka brata Davida (2023 godina)


+ POZDRAVLJAM VAS I BLAGOSLIVLJAM U OVOM USKRSNOM VREMENU!

U KORIZMI NIKADA SE NE PJEVA ALELUJA PRILIKOM REDOVNIČKE MOLITVE. OVAJ RADOSNI USKLIK NEĆE SE VIŠE ČUTI SVE DO USKRSNE NOĆI.

MEĐUTIM, NEDAVNO SAM SANJAO DA PJEVAM ALELUJU S VELIKIM ŽAROM. OSJEĆAJ RADOSTI U SNU ME PODSJETIO DA JE VRIJEME DA VAM POŠALJEM USKRSNI POZDRAV.

BILO DA JE PROLJEĆE, KAO U VAŠEM DIJELU SVIJETA, ILI JESEN, KAO OVDJE U ARGENTINI, ONO ŠTO ME FASCINIRA U OVOM GODIŠNJEM DOBU JE NEBO – POSEBNO NEBO PUNO JATA PTICA SELICA KOJE ODLAZE ILI DOLAZE. MOŽEMO TOLIKO PUNO NAUČITI OD NAŠE MALE PERNATE BRAĆE. NJIHOVA POPUT MUNJE BRZA, KOORDINIRANA PROMJENA SMJERA DOKAZUJE DA POSJEDUJU ORIJENTACIJU ZAJEDNICE A DA PRI TOME NISU IZGUBILE SVOJU INDIVIDUALNOST.

KAD BISMO SAMO MOGLI NAUČITI OD NJIH!  TO BI NAM BILO OD VELIKE VAŽNOSTI, DA NE GUBEĆI NEOVISNOSTI UVIJEK RAZMIŠLJAMO U SMISLU MEĐUSOBNE OVISNOSTI. KADA BISMO PRI SVAKOJ VAŽNOJ ODLUCI MOGLI PRVO MISLITI NA CIJELU NAŠU LJUDSKU OBITELJ, PRIRODNO KAO ŠTO MAJKA MISLI NA SVOJU OBITELJ KADGOD MISLI O SEBI.

TAKO JE RAZMIŠLJAO ISUS. POUČAVAO JE NAČIN ZAJEDNIČKOG ŽIVLJENJA KOJI SE NAZIVA “BOŽJIM KRALJEVSTVOM” A KOJE BISMO MI MOGLI NAZVATI “BOŽJOM OBITELJI” – ŽIVOTNOM ZAJEDNICOM KOJA JE BLIŽA ONOM ŽIVOTU PTICA NEGO DRUŠTVENOM PORETKU NJEGOVOGA I NAŠEGA DOBA. GOVORIO JE: “POGLEDAJTE PTICE NEBESKE” (MATEJ 6:26) I IZGRADIO ZAJEDNICU “MI-ORIJENTIRANOG RAZMIŠLJANJA”. ONA JE IZGRAĐENA, KAKO BISMO DANAS REKLI “PO UZORU NA PRIRODU“ – PRIRODU U ČIJEM NAJDUBLJEM MISTERIJU SUSREĆEMO BOGA.

ZA OVO JE ISUS ŽIVIO I ZA OVO JE MORAO UMRIJETI, BUDUĆI DA PIRAMIDA MOĆI “JA -ORIJENTIRANOG RAZMIŠLJANJA”U KORIJENU BRZO PREPOZNAJE ONO ŠTO JU UGROŽAVA. RIM JE KAZNIO OVU NENASILNU UGROZU RASPEĆEM. ALI SVI KOJI SU BILI SPREMNI ŽIVJETI KAO BOŽJA OBITELJ SPAŠENI SU OD SMRTONOSNOG “JA-ORIJENTIRANOG RAZMIŠLJANJA”.

KATASTROFALNO SE TADA CRKVA UBRZO PRETVORILA  IZ STRUKTURE MREŽE U ONU RIMSKU PIRAMIDU MOĆI. ALI UNUTAR TOG  OKVIRA I UNATOČ NJEMU, ZAJEDNICE SU NASTAVILE NICATI SHVAĆAJUĆI SMISAO IZVORNOG IDEALA, KAO PRIMJERICE PRVI UČENICI SV. FRANJE, LJUBITELJA PTICA. I SVAKA REDOVNIČKA ZAJEDNICA JE POKUŠAJ DA SE

ŽIVI KAO BOŽJA OBITELJ. SVETI BENEDIKT GOVORI SVOJIM REDOVNICIMA „DA NE SLIJEDE ONO ŠTO SMATRAJU DA JE KORISNO ZA NJIH SAME, VEĆ ONO ŠTO PROSUĐUJU DA JE BOLJE ZA DRUGE” – “MI-ORIJENTIRANO RAZMIŠLJANJE”.

DANAS SE DILJEM SVIJETA FORMIRAJU GRUPE KOJE NIKADA NISU ČULE ZA “KRALJEVSTVO BOŽJE”, ALI PRELAZE IZ “JA-ORIJENTIRANOG MIŠLJENJA” U “MI-ORIJENTIRANO MIŠLJENJE” I OBLIKUJU SVOJ ZAJEDNIČKI NAČIN ŽIVOTA PREMA PRIRODI. NJIHOVO STRAHOPOŠTOVANJE PREMA PRIRODI, ZNALI ONI TO ILI NE, STRAHOPOŠTOVANJE JE PREMA BOGU, KOJI NAM SE DAJE KAO NAJBITNIJI MISTERIJ PRIRODE. VRIJEME JE DA OVE MALE POČETKE UPLETEM U GLOBALNU MREŽU “MI-ORIJENTIRANOG RAZMIŠLJANJA” KAKO BI CIJELA LJUDSKA OBITELJ MOGLA RADITI I PJEVATI ZAJEDNO.

OVO JE MOJA NAJVEĆA NADA I MOJA ŽELJA ZA VAS I ZA SVE NAS.

VAŠ BRAT DAVID

Kontakt: kontakt@zivotuzahvalnosti.net