Zavjet za život u zahvalnosti


BRAT DAVID STEINDL-RAST, OSB

U trenucima sumnje možete se osloniti na svoje opredjeljenje (odlučnost) da živite zahvalno kao podsjetnik da u svakoj danoj situaciji potražite/prepoznate priliku, i stoga nastavite učiti i rasti – zajedno- stvarajući svijet kojeg poznajemo i kojem osjećamo da pripadamo.

 

  • U znak zahvalnosti prema životu, zavjetujem se nadići iluziju POLAGANJA PRAVA NA BILO ŠTO, podsjećajući se da je sve dar, te stoga odlučujem živjeti U ZAHVALNOSTI.

 

  • U znak zahvalnosti prema životu, zavjetujem se nadići POHLEPU, koja brka želje s potrebama, imajući povjerenje da nam je darovano dovoljno kako bi sve naše potrebe bile zadovoljene, te sve što sam velikodušno dobio odlučujem VELIKODUŠNO dijeliti.

 

  • U znak zahvalnosti prema životu, zavjetujem se nadići RAVNODUŠNOST, tako što ću budan dočekati prilike koje mi darovani trenutak pruža, te ću na svaku situaciju odgovoriti KREATIVNO.

 

  • U znak zahvalnosti prema životu, zavjetujem se nadići NASILJE, koje je ukorijenjeno u strahu, sa sviješću o tome da borba nasiljem protiv nasilja vodi u još veće nasilje i smrt, te ću poticati život djelujući NENASILNO.

 

  • U znak zahvalnosti prema životu, zavjetujem se nadići STRAH, vidjevši u onome čega se inače plašim priliku za njegovanje odvažnog POVJERENJA U ŽIVOT, te ću na taj način izgraditi temelj budućnosti koja je ispunjena mirom.

 

Brat David je ponudio ovaj zavjet na Trgu zahvalnosti (Thanksgiving Square) , u srpnju 2008. godine, te ga ažurirao 2017. godine, promijenivši samo nekoliko riječi u posljednja dva odlomka kako bi pojasnio svoje stavove.

Izvor: https://gratefulness.org/resource/a-pledge-for-grateful-living/

Poveznica za tekst na njemačkom jeziku: https://www.bibliothek-david-steindl-rast.ch/bibliothek/texte/texte-von-bruder-david/162-ein-versprechen-dankbar-zu-leben

Skini zavjet u PDF formatu

Kontakt: kontakt@zivotuzahvalnosti.net