O bratu Davidu


 

DAVID STEINDL-RAST rođen je pod imenom Franz Kuno Steindl-Rast 12. srpnja 1926. godine u Beču, u Austriji, gdje je proveo svoje djetinjstvo u malom selu u Alpama. Svoje tinejdžerske godine proživio je pod nacističkom okupacijom, bio je pozvan u vojsku, ali nikad nije otišao na front. Na kraju je pobjegao iz vojske i njegova ga je majka skrivala sve dok okupacija nije završila.

Nakon rata Franz je studirao umjetnost, antropologiju i psihologiju, magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču i doktorirao na Sveučilištu u Beču. Godine 1952. pošao je za svojom obitelji koja je emigrirala u Sjedinjene Države. Godine 1953. pridružio se novoosnovanoj benediktinskoj zajednici u Elmiri, NY, Samostan Spasitelja (Mount Saviour Monastery), gdje je postao „brat David“.

1958./59. Brat David bio je postdoktorand na Sveučilištu Cornell, gdje je također postao prvi rimokatolik koji je imao Thorpe docenturu, pored biskupa JDR Robinsona i Paula Tillicha.

Nakon dvanaest godina redovničkog školovanja i proučavanja filozofije i teologije, brat David je poslan da sudjeluje u budističko-kršćanskom dijalogu, za koji je dobio odobrenje Vatikana 1967. godine. Njegovi zen učitelji bili su Hakuun Yasutani Roshi, Soen Nakagawa Roshi, Shunryu Suzuki Roshi i Eido Shimano Roshi. Godine 1968. suosnivač je Centra za duhovne studije a 1975. je dobio nagradu Martin Buber za postignuća u izgradnji mostova između religijskih tradicija.

Zajedno s Thomasom Mertonom, brat David pomogao je u pokretanju obnove vjerskog života. Od 1970. godine postao je vodeća osoba u Kući molitvenog pokreta, koja je utjecala na oko 200.000 članova vjerskih redova u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Od 1970-ih godina, brat David je član Udruženja povjesničara kulture William Irwin Thompsona Lindisfarne.

Desetljećima je brat David imao razdoblja pustinjskog života i opsežnih predavanja na pet kontinenata. Na dvomjesečnoj turneji predavanja u Australiji, na primjer, održao je 140 predavanja i proputovao 12.000 milja u Australiju ne računajući povratak. Njegovi slušatelji/publika bili su znanja željni studenti u Zairu i studenti na fakultetima sveučilišta Harvard i Columbia, budistički redovnici i sufijski sudionici duhovne obnove (retreat), Papago Indijanci i njemački intelektualci, New Age komune i mornarički kadeti u Annapolisu, misionari na polinezijskim otocima i sudionici skupova u Ujedinjenim narodima, Zelene beretke i sudionici međunarodnih mirovnih konferencija. Brat David je donio duhovnu dubinu u živote velikog broja ljudi na koje je utjecao svojim predavanjima, radionicama i svojim tekstovima.

Njegov se doprinos očituje i u širokom rasponu knjiga i časopisa iz enciklopedije Americana i Nove katoličke enciklopedije, časopisa New Age i magazina Parabola. Njegove knjige prevedene su na mnoge jezike. Gratefulness, the Heart of Prayer (na hrvatski prevedena kao „Punina i praznina-Preporod kršćanske mistike“)A Listening Heart ponovno su tiskani i ubrajaju se u antologiju već više od dva desetljeća. Brat David je koautor knjige Belonging to the Universe (dobitnik je nagrade American Book Award 1992), dijalog je to o novoj paradigmi u znanosti i teologiji s fizičarom Fritjofom Caprom. Rezultat njegovog dijaloga s budistima je The Ground We Share: Buddhist and Christian Practice u koautorstvu s Robertom Aitkenom Roshijem. Njegove novije knjige su Words of Common Sense for MInd, Body and SoulDeeper than Words:  Living the Apostles’ Creed99 Blessings:  An Invitation to Life; The Way of Silence: Engaging the Sacred in Daily Life;  Faith beyond Belief: Spirituality for our Times i njegova autobiografija i am through you so i.

Brat David je napisao poglavlja i dijaloge za više od 30 knjiga. Članak brata Davida uključen je u The Best Spiritual Writing, 1998. Širom svijeta distribuiraju se njegovi brojni audio i video zapisi.

Trenutačno održava svjetsku Mrežu za zahvalan život, putem Gratefulness.org, interaktivne web stranice s nekoliko tisuća sudionika dnevno iz više od 240 zemalja.

 

Izvor: https://gratefulness.org/brother-david/about-brother-david/

Biografija na njemačkom jeziku: https://www.bibliothek-david-steindl-rast.ch/bruder-david/biografie

Autor naslovne fotografije: Diego Ortiz Mugica

Kontakt: kontakt@zivotuzahvalnosti.net